ورق پانچ یا ورق مشبک آهنی یکی از انواع ورق فولادی است که بر سطح آن حفرههای بسیاری وجود دارد و در طرح، ضخامت و سایزهای مختلف تولید میشود. این حفرهها دارای تنوع زیادی مانند مربع، لوزی، ستاره و دایره هستند. فرآیندی که در آن به وسیله دستگاه پانچ، بر روی ورق سوراخ ایجاد میکنند، پانچینگ نام دارد.
در این محتوا به معرفی انواع ورق پانچ دار میپردازیم.
انواع ورق پانچ دار بر اساس جنس آنها
ورقهای پانچ در انواع و جنسهای مختلف تولید میشود. این موارد به شرح زیر میباشند:
- ورق پانچ آهنی
- ورق پانچ آلومینیوم
- ورق پانچ استیل
- ورق پانچ گالوانیزه
- ورق پانچ روغنی
- ورق پانچ رنگی
- ورق پانچ آجدار
دستهبندی ورق پانچ دار بر اساس ظاهر
ورقهای پانچ علاوه بر آنکه از لحاظ جنس ورقی که از آن ساخته میشوند دستهبندی میگردند، از حیث ظاهرشان نیز دستهبندی مجزایی دارند. این موارد به صورت زیر است:
- ورق پانچ سوراخ گرد
- ورق پانچ شکافدار
- ورق پانچ شش ضلعی
- ورق پانچ سوراخ لوبیایی
- ورق پانچ سوراخ ستارهای
- ورق پانچ گشنیزی
- ورق پانچ لوزی
دستگاههای پانچ ورق
فرایند پانچکاری ورق را در دو شیوه دستی و ماشینی انجام میدهند. پانچ به صورت دستی ضریب خطای بالا و کیفیت پایینی دارد؛ اما روش پانچ با دستگاه، دقت و سرعت بالایی در انجام کار دارد و با روشهای مختلفی انجام میشود. مانند:
- روش سمبه ماتریس
- روش واترجت
- پرس پاچ
- لیزر
- دستگاه cnc
مزایای استفاده از ورق پانچ
به کارگیری ورق پانچ دار، مزیتهای بسیاری را برای مصرفکننده به دنبال دارد. از انواع این مزیتها میتوان به دوستدار محیط زیست بودن به علت قابلت بازیافت، استحکام و دوام بالا، خاصیت شکلپذیری، جوشکاری و برشدهی بالا، تولید در ابعاد و اندازههای مختلف، قابلیت نصب در زمان کوتاه و ... اشاره کرد.
جمع بندی
در این مقاله به بررسی ورق پانچدار، کاربرد و انواع ورق پانچدار با توجه به جنس ورق و طرحهای ظاهری، توضیحاتی مفید ارائه شد. همانطور که بررسی شد، ورق پانچ یا ورق مشبک آهنی یک مدل ورق فولادی است که حفرههای زیادی بر سطح خود دارد و در طرح، ضخامت و سایزهای مختلف تولید میشود.